Pionier in rechtsbijstand

Medewerker aan het woord: Johan De Ryck

Bij D.A.S. Rechtsbijstand zijn 261 werknemers aan de slag. Wij laten er één aan het woord: Johan De Ryck.

 

“Alleen wie uitgedaagd wordt, kan echt boven zichzelf uitstijgen"

 

Dienst: IT

Functie: IT Manager

Leeftijd: 46

Aantal jaren bij D.A.S.: 22 jaar

Johan kent het bedrijf en de technische funderingen waarop het bedrijf gebouwd is als zijn broekzak. Maar goed ook, want zonder een goede IT-dienst zouden de meeste bedrijven als een kaartenhuis in elkaar storten. Samen met 14 IT-collega’s zorgt hij ervoor dat alle systemen en ontwikkelingen (het D.A.S. Extranet, het schade en productiebeheer-programma, onze databanken, beveiligingen, netwerkverbindingen, programmaontwikkelingen…) elke dag opnieuw op volle toeren draaien. 

Dag Johan, fijn dat je de D.A.S.-redactie te woord wil staan en de buitenwereld, maar ook collega’s die jou misschien minder goed kennen, een kijkje wilt geven in jouw professioneel leven.

We beginnen met een klassieker: hoe zou jij jezelf beschrijven?


Vind ik altijd een moeilijke om mee te beginnen, IT’ers houden er in het algemeen niet van zichzelf in the picture te zetten, maar als ik dan toch een korte beschrijving van mezelf moet geven, dan kies ik voor deze: “hoofd in de wolken, voeten op de grond”.

Leg uit.


Dat het voor mij belangrijk is steeds te blijven nadenken, dromen, reflecteren over het heden en de toekomst, zowel op professioneel vlak als in de privésfeer, maar dat deze activiteiten het best altijd in evenwicht blijven met een gezonde dosis pragmatisme en realiteitszin.

Gezonde filosofie. En vertel eens in mensentaal wat jij allemaal doet bij D.A.S.? Want dat lijkt me niet eenvoudig voor IT-leken. 


Ik houd me vooral bezig met het coördineren en begeleiden van IT-medewerkers en -projecten, het managen en identificeren van probleemgebieden, het aanreiken van strategische oplossingen op het gebied van software/infrastructuur/netwerk en last but not least het opbouwen van goede, professionele relaties met externe leveranciers voor IT-gerelateerde producten en diensten.

Klaar en duidelijk! Je bent eigenlijk al onderdeel van het meubilair zoals ze zeggen, want je maakt al 22 jaar deel uit van D.A.S. Wat heeft jou destijds tot bij ons geleid?


Een speling van het lot: ik wou mijn carrière een totaal andere wending geven na een ontgoochelende eerste professionele ervaring. Mijn toenmalig diensthoofd gaf me de suggestie bij D.A.S. aan te kloppen omdat ze daar op dat moment dringend een informaticus nodig hadden. De rest is geschiedenis.

Een ontgoochelende ervaring zeg je, hoe heb je werken bij D.A.S. dan tot nu toe ervaren? 


Wat ik ga zeggen zullen sommige lezers misschien overdreven vinden, maar ik vind het na meer dan twintig jaar nog steeds fantastisch dat ik elke dag opnieuw mag samenwerken met enthousiaste en bekwame collega’s rond boeiende, uitdagende, vernieuwende en toekomstgerichte projecten.

Ik verbaas me ook over hun veerkracht en aanpassingsvermogen. Wie had er een jaar geleden durven denken dat we bijna allemaal 100% van thuis uit zouden werken en dit met dezelfde kwaliteit en motivatie als voorheen?

Een Manager met een hart voor zijn collega’s, dat is fijn om horen. Is er iets waar je echt trots op bent? 


Ik heb echt veel bewondering en respect voor de volledige IT-dienst: ze bestaat stuk voor stuk uit competente, gedreven en gemotiveerde mensen die elke dag het beste van zichzelf geven. Van de helpdesk-medewerker, die zijn collega geduldig bijstaat als hij of zij een IT-probleem of -vraag heeft, tot de softwareontwikkelaar die zijn uiterste best doet de business-vereisten van een bepaald project om te zetten in een stabiele, veilige, performante en gebruiksvriendelijke IT-applicatie.

Ik kijk ook met een goed gevoel terug naar de evolutie die de IT-dienst in die 22 jaar heeft gekend. Ik heb ze zien uitgroeien van een piepkleine tweemansdienst tot een mooi uitgebouwde afdeling van 14 werknemers, elk met specifieke profielen en specialisaties.

IT is de dag van vandaag inderdaad onmisbaar en belangrijk. 

Laten we afsluiten met een persoonlijke noot: heb je een oneliner uit een film die je graag nog met ons wil delen? 


“Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonna get” - Forrest Gump

Toepasselijk in de huidige onzekere tijden. Toch vind ik ze ook hoopvol. Waar we binnen een jaar zullen staan als individu of als bedrijf weten we niet, maar we mogen ons door het onbekende of het onverwachte niet van de wijs laten brengen. De toekomst kan vol aangename verrassingen zitten of de weg openen tot nieuwe kansen en opportuniteiten.

Een hoopvolle en optimistische gedachte om mee te eindigen. Bedankt dat we jou beter mochten leren kennen, Johan!


Wil je net als Johan bij D.A.S. werken? Bekijk onze vacatures!

 

Onze laatste artikels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze nuttige adviezen.

Verzekerd in alle formules D.A.S.-Rechtsbijstand opgemaakt via de Legal Risk Calculator: de invordering van onbetwiste geldschulden bij een andere onderneming (B2B) via Go Solid.
27/04/2021 09:53
Verzekerd in alle formules D.A.S.-Rechtsbijstand opgemaakt via de Legal Risk Calculator: de invordering van onbetwiste geldschulden bij een andere onderneming (B2B) via Go Solid.
Lees meer
Medewerker aan het woord: David Claude
16/03/2021 09:27
Medewerker aan het woord: David Claude
Lees meer
Speed pedelecs en elektrische steps, hoe zit dat met de wetgeving?
10/03/2021 16:11
Speed pedelecs en elektrische steps, hoe zit dat met de wetgeving?
Lees meer
Waarom een aparte All Risk rechtsbijstand onmisbaar is voor uw voertuig en mobiliteit
18/02/2021 09:22
Waarom een aparte All Risk rechtsbijstand onmisbaar is voor uw voertuig en mobiliteit
Lees meer