Pionier in rechtsbijstand

Medewerker aan het woord: Catherine Losson

Bij DAS Rechtsbijstand zijn 289 werknemers aan de slag. Wij laten er één aan het woord: Catherine Losson

 

Een pessimist ziet in elke kans de moeilijkheden. Een optimist ziet in elke moeilijkheid de kansen.’ (W. Churchill)

 

Dienst: Legal Advisors

Functie: Juriste

Leeftijd: 38 jaar

Aantal jaren bij DAS: bijna 9 jaar

 

Catherine omschrijft zichzelf als ‘een optimistisch, spontaan, eerder zen en standvastig persoon’ die graag van het leven geniet. Ze maakt deel uit van de DAS Legal Advisors, die sinds de oprichting in 2016 zijn blijven evolueren en groeien. Samen met haar 7 andere collega's beheert zij complexe dossiers.

 

Catherine, vertel ons eerst eens wat een Legal Advisor doet?

Het werk bestaat hoofdzakelijk uit twee pijlers: klanten preventief oriënteren en adviseren, en de teams van de dienst schadebeheer of andere diensten (zoals de dienst productie) ondersteunen wanneer ze behoefte hebben aan een diepgaande juridische analyse van een rechtsvraag of bij een occasionele vraag om bijstand.

Mijn dagen verlopen zelden op dezelfde manier, en dat is wat mijn werk zo verrijkend maakt. Het werk kan onder meer bestaan uit juridisch advies geven in (pre)conflictsituaties, diepgaande juridisch opzoekingen en analyses uitvoeren, de directie en andere afdelingen ondersteunen bij bepaalde juridische aspecten, eventueel deelnemen aan vergaderingen in een minnelijke context, zogenaamde collectieve dossiers superviseren (wanneer een aantal van onze verzekerden met een identieke problematiek te maken hebben), complexe conflictdossiers beheren en de dienst schadebeheer ondersteunen bij aanvragen van specifieke analyses.

 

Iedereen heeft zijn eigen juridische specialisatie, wat is die van jou?

Algemeen houd ik van het burgerlijk recht, en ik kom dagelijks met verschillende materies in aanraking, zoals verzekerings-, contracten-, verbintenissenrecht en burgerlijk aansprakelijkheidsrecht.

 

Welk aspect van je werk vind je het leukst? En wat zijn je uitdagingen?

De andere teams helpen is het leukste deel. De moeilijkere kant is dat de vragen die worden gesteld vaak complex, dringend, conflictueus en soms delicaat zijn. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat ik adviezen moet geven in een context die enigszins gespannen kan zijn.

 

Genoeg over je functie, vertel ons eens over jezelf. Je beschrijft jezelf als optimistisch, spontaan, zen en een levensgenieter, maar kan je ook een guilty pleasure of leuk feitje over jezelf vertellen?

Ja, ik vind stofzuigen erg leuk... Ik geef toe dat ik daarin wat fanatiek kan zijn. Als ik ooit zou reïncarneren als een voorwerp, zou ik zeker een stofzuiger zijn 😉.

 

Dat is euh… heel speciaal! En hoe ben je bij DAS terechtgekomen?

Nadat ik 7 jaar als advocaat aan de balie van Luik had gewerkt, wilde ik de onzekerheid van het zelfstandig statuut achter mij laten en toch recht blijven beoefenen in interessante dossiers. Ik greep dus mijn kans toen ik, ietwat toevallig, een werkaanbieding als juriste bij DAS zag. Tot nu toe heb ik geen spijt van deze keuze.

 

Hoe is je werk-privébalans?

Als je bij DAS werkt, kan je echt een evenwicht tussen werk en privéleven vinden. Al voor de pandemie werd er veel aan telewerken gedaan en was er geen prikklok. Men heeft ook veel vertrouwen in de werknemers, waardoor je je dagen met veel autonomie kunt organiseren.

 

Wat is je spirituele dier?

Een marmot. Ik kan altijd en overal slapen. Ik ben zo iemand die denkt dat slapen een activiteit op zich is. Helaas heb ik, sinds ik moeder ben geworden (bijna 6 jaar geleden), nog niet veel de kans gehad om uit te slapen, maar ik hoop dat ik daar binnenkort aan toe kom.

 

Kun je jezelf in één woord beschrijven?

Resoluut optimistisch. Sorry, dat zijn twee woorden.

 

Het was fijn om je te leren kennen, Catherine!

 

Wil je bij DAS werken zoals Catherine? Bekijk onze vacatures!

 

 

Onze laatste artikels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze nuttige adviezen.

Heeft de Belg nog steeds een baksteen in de maag?
19/05/2022 14:40
Heeft de Belg nog steeds een baksteen in de maag?
Lees meer
Waterschade in uw appartement
11/05/2022 15:05
Waterschade in uw appartement
Lees meer
Schade aan uw voertuig na een carwashbezoek? Wat met de vergoeding?
02/05/2022 16:53
Schade aan uw voertuig na een carwashbezoek? Wat met de vergoeding?
Lees meer
Recht op persoonlijk contact van grootouders
12/04/2022 07:54
Recht op persoonlijk contact van grootouders
Lees meer