Pionier in rechtsbijstand

Gsm in de hand achter stuur = boete!

Onlangs berichtten sommige media dat één op de tien ongevallen te wijten is aan het gebruik van de gsm achter het stuur. Uiteraard leidt dit gedrag tot heel wat betwistingen voor de rechtbank. Veel bestuurders proberen toch nog een vrijspraak te krijgen door de rechter ervan te overtuigen dat ze niet aan het bellen waren of een berichtje lazen op het moment van de vaststelling door de politie. Is dit een geldig excuus?


Artikel 8.4 van de Wegcode bepaalt dat, behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, de bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

In zijn arrest van 14 januari zegt het Hof van Cassatie dat het openbaar ministerie niet hoeft te bewijzen dat de bestuurder het toestel ook echt gebruikt heeft, om hem een boete te kunnen opleggen.

Volgens het Hof van Cassatie mag het woord “gebruik” dus zeer ruim geïnterpreteerd worden. In het arrest van 14 januari staat letterlijk: “In zijn normale betekenis houdt dit in dat het gebruik niet wordt beperkt tot een welomschreven handeling zoals bellen of sms’en en dat het in de hand houden door de bestuurder van een draagbaar telefoontoestel tijdens het rijden impliceert dat het toestel wordt gebruikt”.

Een (uitgeschakelde) gsm gewoon in de hand hebben, volstaat dus om een boete te krijgen.

U bent dus gewaarschuwd!

PS: Wist u dat u met de polis rechtsbijstand All Risk voertuigen als eigenaar en bestuurder gedekt bent voor conflicten bij inbreuken op de verkeerswetgeving, met en zonder verkeersongeval?

Onze tussenkomst in de polis Voertuig gaat ver. Een voorbeeld?

D.A.S. verdedigt u!

In Athene rijdt onze verzekerde P. voorzichtig door een nauw straatje. Plotseling botst hij op een ander voertuig. De autoriteiten stellen vast dat hij bepaalde verkeersborden genegeerd had. Het schadegeval wordt verwezen naar de rechtbank. Onze collega’s van D.A.S.-Athene vonden een uitstekend advocaat voor de strafrechtelijke verdediging van de heer P. Hij diende echter persoonlijk te verschijnen...

In januari 2010 vloog hij naar Athene; maar de zaak werd uitgesteld. In maart zat de heer P. weer op een vlucht richting Athene, om onverrichter zake terug te moeten keren. Uiteindelijk is hij bij de derde verschijning in mei 2010 volledig vrijgesproken.

D.A.S. betaalde de volledige strafrechtelijke verdediging en driemaal de reis met verblijfkosten voor de bedragen van 1429 EUR, 1313 EUR & 1226 EUR. 

Ook de afrekening van de Griekse advocaat zal betaald worden wanneer ingeleverd. 


Zie ook "GSM ACHTER HET STUUR: WAT MAG EN WAT NIET?"

Voor meer informatie , consulteer uw verzekeringsmakelaar en/of www.das.be

Onze laatste artikels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze nuttige adviezen.

Ontslagen, wat nu? Uw rechten als werknemer
05/05/2020 14:19
Ontslagen, wat nu? Uw rechten als werknemer
Lees meer
Reisverzekering? Check! Maar wat als deze zijn beloftes niet nakomt?
28/04/2020 10:00
Reisverzekering? Check! Maar wat als deze zijn beloftes niet nakomt?
Lees meer
D.A.S. Legal Advisors geven raad: ik ben ziek en kan niet op vakantie vertrekken… Wat nu?
24/04/2020 12:22
D.A.S. Legal Advisors geven raad: ik ben ziek en kan niet op vakantie vertrekken… Wat nu?
Lees meer
Terugbetalingen na een online aankoop: wat zijn uw rechten als consument?
08/04/2020 11:47
Terugbetalingen na een online aankoop: wat zijn uw rechten als consument?
Lees meer